Френски служител каза в сряда, че Париж е бил информиран предварително, че шест руски военни кораба ще влязат в Черно море и операцията не е нарушила ангажимента за деескалация, който френският президент Еманюел Макрон твърди, че е осигурил от руския президент Владимир Путин, пише "Политико".

По време на среща в понеделник в Москва Путин каза на Макрон, че предварително планираните военни операции ще бъдат "поддържани", каза служителят на Елисейския дворец. Но Путин също обеща, че няма да провежда други непланирани операции, които могат да бъдат възприети като признаци на ескалация.

Коментарите на Макрон след разговорите с Путин са притеснителни за НАТО

Коментарите на Макрон след разговорите с Путин са притеснителни за НАТО

Легитимира искания на Москва за нова архитектура за сигурност, основана на руската концепция, на фона на военни заплахи

Преговорите се състояха на фона на нарастващата руска заплаха за Украйна, на чиято граница Русия е събрала над 100 000 войници. Макрон каза във вторник, че е получил ангажимент от Путин, че няма да ескалира военните действия около Украйна, но Кремъл се противопостави силно срещу съществуването на споразумение.

Служителят на Елисейския дворец обясни, че шестте големи десантни кораба, влизащи в Черно море, не представляват нарушение на гаранцията, която Франция е получила от Путин, тъй като е била уведомена предварително. "В противен случай вече щеше да има реакция", каза служителят.

В изявление руското министерство на отбраната заяви, че движението на шестте кораба е "планиран преход от Средиземно море към Черно море, където те ще участват във военноморски учения".

Галският петел срещу руската мечка – дуел без секундант

Галският петел срещу руската мечка – дуел без секундант

Посещавайки тези две страни на ръба на войната, френският президент се надяваше да получи конкретни сигнали за деескалация: ще трябва обаче да почака.