Франция ще отвори отново своите граници за пътници от Англия в сряда, като слага край на блокадата заради новия щам на коронавируса, предаде "Ройтерс".

Наложената блокада на редица държа предизвика хаос преди Коледа.

Британският премиер Борис Джонсън се опита да накара френския президент Еманюел Макрон да отмени забраната за товарен превоз от Великобритания.

Късно във вторник беше постигната сделка с Париж жители на ЕС да се върнат у дома, при условие че имат отрицателен тест за COVID, който е по-малко от 72 часа прди пътуването.

Великобритания заяви, че ще започне да раздава тестове на различни места в сряда, но предупреди, че процесът ще отнеме време.

Брюксел: ЕС да възобнови трафика от съществено значение от и към Великобритания

Брюксел: ЕС да възобнови трафика от съществено значение от и към Великобритания

EK препоръча наложената от държавите членки на ЕС забрана да бъде отменена

По-рано Европейската комисия посъветва, че блокадите трябва да останат само за несъществените пътувания до и от Великобритания, но заяви, че хората, които се прибират у дома, трябва да имат право да го правят, при условие че се подлагат на тест COVID-19 или карантина за 10 дни.

Също така призова да се възобнови товарният трафик и пътуването от съществено значение.

Граничният контрол обаче позволява на всяка държава от ЕС да има свои собствени правила.

COVID хаос на пристанищата във Великобритания след забраните за пътуване в Европа

COVID хаос на пристанищата във Великобритания след забраните за пътуване в Европа

"Опустошителен ефект" и "катастрофа"

Откриването на новия вариант дойде само месеци преди ваксините да бъдат широко достъпни. Учените твърдят, че няма доказателства, че ваксините, които понастоящем се използват във Великобритания - направени от Pfizer и BioNTech - или други подобни  COVID-19 в процес на разработка, няма да защитават и срещу този вариант, известен като B.1.1.7.