Франция обяви, че ще бъде "трудно" да приключат преговорите за търговските отношения на Великобритания с ЕС в рамките на четири месеца. Париж не изключва сценарий без сделка с Лондон, информира АФП.

Според главния преговарящ на ЕС Мишел Барние разговорите трябва да приключат до края на октомври, "което изглежда обективно трудно за постигане", каза френският министър по европейските въпроси Амели дьо Моншален.

"Ние незабавно трябва да се подготвим за всички сценарии и конкретно за липсата на търговско споразумение", подчерта министърът.

Барние разкритикува липсата на напредък на преговорите с Великобритания

Барние разкритикува липсата на напредък на преговорите с Великобритания

Барние подчерта, че трябва да има "паралелен напредък" по всички теми на разговорите

Миналата седмица Барние каза, че британските и европейските преговарящи не постигнаха значителен напредък на търговските преговори, обвинявайки Лондон, че нарушава условията по Брекзит сделката. Барние добави, че споразумението с Великобритания трябва да бъде договорено до 31 октомври, за да има време за ратифицирането му преди края на годината, когато Обединеното кралство ще напусне митническия съюз и единния пазар със или без споразумение.

Моншален каза пред Комисията по европейски работи към Сената на Франция, че изглежда премиерът Борис Джонсън не желае удължаване на крайния срок, който е до 31 декември.

За по-късно този месец е планирана среща между председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и премиера Джонсън. Дипломатически източници заявиха, че е предложена датата 15 юни, но няма отговор от Лондон.