Великобритания не иска удължаване на преходния период след Брекзит и в същото време бави обсъжданията във "важни сфери". Изрази огромното си недоволство главният преговарящ на ЕС Мишел Барние на пресконференция след втория кръг преговори за бъдещите търговски отношения между Общността и Обединеното кралство, цитиран от "Политико".

Барние подчерта, че трябва да има "паралелен напредък" по всички теми на разговорите, особено като се вземе под внимание ограниченото време за постигане на сделка. Преходният период изтича на 31 декември.

Брекзит по време на пандемия: ЕС и Великобритания договарят видеоконсултации

Брекзит по време на пандемия: ЕС и Великобритания договарят видеоконсултации

Надяват се скоро да определят дати за дискусии

Той добави, че целта за "съществен напредък" е "частично" изпълнена след втория кръг преговори, който се проведе виртуално. Двете страни трябва да решат до 1 юни дали са постигнали достатъчно напредък или ще бъде необходимо удължаване на преходния период.

Барние спомена конкретно четири сфери, "в които напредъкът тази седмица е разочароващ", подчертавайки колко важни са за ЕС. Те са: преговорите за равните условия, управлението на бъдещото партньорство, партньорството в сферата на сигурността и рибарството.

По отношение на рибарството, главният преговарящ каза, че ЕС няма да приеме бъдещо икономическо партньорство, което не включва балансирано, устойчиво и дългосрочно решение за рибарството.

"Това трябва да е кристално ясно за Великобритания", подчерта Барние.

Джонсън: Брекзит върви по план въпреки пандемията

Джонсън: Брекзит върви по план въпреки пандемията

Отхвърли спекулации за удължаване на преходния период

"Времето тече...остават само 8 месеца" да договорим бъдещо споразумение, предупреди той.

Договорихме се с Борис Джонсън да проведем конференция на високо ниво през юни, за да отчетем прогреса. Преди това ни остават само два кръга преговори на 11 май и седмицата на 1 юни. Трябва да използваме тези два кръга за осезаем напредък във всички сфери, включително и тези, които споменах, каза Барние.

Лондон от своя страна обяви, че е постигнат ограничен напредък за сближаване на позициите между двете страни. Но британското правителство призна, че не са постигнали прогрес в много сфери.

Лидерите на ЕС не успяха да постигнат съгласие за бюджета след Брекзит

Лидерите на ЕС не успяха да постигнат съгласие за бюджета след Брекзит

Очаква се нова среща през март