Френските власти са предотвратили потенциална терористична атака преди футболния шампионат Евро 2016. Това разкри премиерът на страната Манюел Валс, цитиран от световни агенции.

Искам да уверя френските граждани, че предотвратяваме терористични атаки, въпреки че няма такова нещо като нулев риск”, каза той пред журналисти преди да започнат дебати в парламента във връзка с удължаване на извънредното положение в страната.

„Извънредното положение, без съмнение, ни позволи да предотвратим няколко терористични атаки през последните месеци, включително потенциална смъртоносна атака точно преди старта на Евро 2016”, изтъкна той.

В същото време източници от парламента и правителството съобщиха, че френският парламент вероятно ще продължи извънредното положение до началото на 2017 година, а не с три месеца както предвижда законопроектът на правителството.

Миналата седмица правителството уверяваше, че извънредното положение ще бъде отменено в края на месеца. Но след атаката в Ница, при която загинаха повече от 80 души, кабинетът реши да промени позицията си.

Франция отменя извънредното положение в края на месеца

Франция отменя извънредното положение в края на месеца

Ще прекратим извънредното положение