Франция започна първите военни учения в космоса с изпитания на способностите си за отбрана на сателитите си, информира АФП.

Според осведомителната агенция това е признак за разрастващата се конкуренция между световните сили в орбитата на Земята.

Мишел Фридлен, ръководител на новосъздаденото Космическо командване на Франция, нарече ученията "стрес тест за нашите системи" и подчерта, че "те са първите за френската армия и дори първите в Европа".

Поредица от събития се случват и предизвикат кризисни ситуации или заплахи срещу нашата космическа инфраструктура, но не само това, каза той в централата на Космическото командване в Тулуза, Югозападна Франция.

Наречени AsterX от името на първия френски сателит от 1965 г., игрите ще симулират наблюдение на потенциално опасен космически обект, както и заплаха за сателит.

В ученията, започнали в понеделник и ще продължат до петък, участват също новосформираните Космически сили на САЩ и германски космически агенции.

През 2019 г. бе обявено създаване на Космическото командване на Франция. Очаква се да наброява 500 души до 2025 г.

"Нашите съюзници и противници милитаризират космоса...трябва да действаме", каза военният министър Флоранс Парли. Тя съобщи преди няколко години, че Франция планира да създаде антисателитни лазерни оръжия и нови способности за наблюдение, за да намали изоставеното от Китай, Русия и САЩ.

Инвестициите в космическата програма се очаква да достигнат 4,3 милиарда евро в периода 2019-2025 г.

През 2018 г. Франция обвини Русия, че се е опитала да прихване предаванията от френско-италиански сателит, използван от армиите на двете държави за комуникация.