Френските власти разследват предполагаемо киберпрестъпление с мащабни размери, предаде АФП. Става въпрос за изтичането на медицински данни на близо половин милион души, сред които ХИВ статус на гинекологични проблеми. Изтичането на данни, за които се смята, е разкрито първо от блога за киберсигурност Zataz. Документът е бил публикуван в Telegram в група, често използвана за незаконна търговия с откраднати бази данни. По-късно вече е свободно достъпен в мрежата.

Файлът съдържа 491 840 имена на пациенти, заедно с всичките им лични данни и предписаните им лекарства. Парижката прокуратура, отговаряща за разследването на киберпрестъпността, заяви, че е започнала разследване на теча в сряда. Болниците, лабораториите и медицинските уебсайтове са все по-честа цел на кибератаките.

Припомняме, че по-рано през февруари, Агенцията за киберсигурност на Франция ANSSI съобщава за проникване в "няколко френски организации". Атаките са свързвани с руска хакерска група, която се смята, че стои зад най-големите кибернападения през последните години. Агенцията обясни, че е установила проникване на хакери, които са свързани с Главно разузнавателно управление (ГРУ) на Русия. Руските хакери са компрометирали френската софтуерна компания Centreon, за да инсталират два зловредни софтуера в мрежите на клиентите си.

Франция установи руски хакери, свързани с голяма кибератака

Франция установи руски хакери, свързани с голяма кибератака

Агенцията обясни, че е установила проникване на хакери, които са свързани с Главно разузнавателно управление

Сред клиентите на компанията са Airbus, Air France, Thales, ArcelorMittal, Électricité de France и Orange. Не е ясно колко компании и кои организации са засегнати от хакерското проникване. От ANSSI отбелязват ще, че кампанията е подобна като предишни, свързани със Sandworm. Хакерската група Sandworm е свързвана с руското военно разузнаване.

Президентът Еманюел Макрон по-рано този месец обяви програма на стойност 1 милиард евро за борба с киберпрестъпността, включително и за престъпления в медицинския сектор.