Франция ще наложи нов цифров данък на технологичните гиганти тази година, прекъсвайки примирието с Вашингтон в спора за данъка, което може да накара САЩ да наложи наказателни мита върху френски стоки, информира АФП.

Представител на Министерството на финансите на Франция обяви, че засегнатите от данъка компании ще бъдат уведомени, като се има предвид американските гиганти Google, Amazon, Facebook и Apple, известни в европейската страна като GAFA.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп многократно се оплака, че такъв данък несправедливо атакува американските компании. Миналата година той заплаши да наложи мито от 25% върху френски продукти за 1,3 милиарда долара.

Франция и други европейски държави са под голям обществен натиск да наложат данъци на американските мултинационални компании.

През 2019 г. правителството на френския президент Еманюел Макрон наложи 3% данък върху печалбата на онлайн платформи, използвани от трети страни за търговия, а също върху дигитални реклами. Тази година данъкът донесе 350 милиона евро приходи.

Но Париж постигна споразумение с администрацията на Тръмп през миналата година да прекрати събирането на данъка, докато търсят глобално споразумение за дигитален данък с посредничеството на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

През юни обаче финансовият министър на САЩ Стивън Мнучин извади страната от преговорите, на които участват 137 държави. Целта бе да се постигне споразумение до края на тази година.

През октомври от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие съобщиха, че вероятно няма да бъде постигнато споразумение тази година, предимно заради опозицията на САЩ.

Великобритания, Испания, Италия и други европейски страни също обявиха дигитални данъци.

В Париж се надяват новата администрация на Джо Байдън да се ангажира за намиране на решение.