Внесена е жалба в базирания в Хага Международен наказателен съд срещу Франция за престъпления срещу човечеството с проведените ядрени изпитания в южната част на Тихия океан.

Това обяви опозиционният лидер във Френска Полинезия Оскар Темару, който е бивш президент на архипелага, цитиран от АФП.

"С голямо чувство за дълг и решителност, на 2 октомври ние внесохме жалба в Международния наказателен съд за престъпления срещу човечеството", разкри Темару.

"Този случай има за цел да подведе под отговорност всички живи френски президенти за ядрените изпитания срещу нашата страна", добави той по време на среща за Френска Полинезия, която е част от комисия на ООН с фокус деколонизацията.

"Ние го дължим на всички хора, които загинаха вследствие на ядрения колониализъм", подчерта политикът.

Отвъдморската френска територия, на която живеят 290 000 души, днес е известна с туристическия остров Таити.

Но на атолите Муруроа и Фангатауфа бяха извършени 193 ядрени изпитания за период от три десетилетия до 90-те г. на миналия век, когато тогавашният президент Жак Ширак прекратява програмата.

Изпитанията във Френска Полинезия са сред общо 210 теста - също в пустинята Сахара в Африка, потърпевши са 150 000 цивилни и военни между 1960 и 1996 г. Хиляди от тях по-късно имат сериозни здравословни проблеми.

Само около 20 от около 1000 души са внесли жалби срещу Франция и са получили компенсация.

Ние разглеждаме френските ядрени изпитания като пряк резултат от колонизацията, каза Темару и добави, че тестовете са наложени на островитяните "с директни заплахи за налагане на военно управление, ако откажат".

Темару, който подкрепя независимост от Франция, обяви, че Франция "отхвърля и показва пренебрежение" към предложения за преговори от 2013 г.

През 2010 г. Франция прокара закон, който позволява изплащане на компенсация на военни ветерани и цивилни, които са се разболели от рак в резултат на програмата за ядрени изпитания.