Франция въвежда блокада за месец в страната. Остава отворена възможността за удължаване на мерките.

Властите въвеждат от събота до 2 май мерки като вечерен час  в по-голямата част от страната. Гражданите ще трябва да са по домовете си от 19 часа нататък. Властите ще засилят контрола и санкциите за нарушаване на карантинния режим. 

Също така заниманията в училищата, колежите и университетите ще бъдат дистанционни, като се очаква връщането към присъственото обучение да стане на 3 май.

Несъществените магазини ще затворят за месец.

Това заяви президентът на Франция Еманюел Макрон в обръщението си към нацията тази вечер.

"Правилата, които преди това бяха въведени в 19 департамента на страната, ще бъдат разширени на цялата територия на Франция от събота вечерта", каза той. Ще загубим контрола, ако не действаме сега. Но светлина в тунела се вижда.

Той отчете тежката здравна ситуация в страната - не само като процент заразени, но и натиска върху болниците. Подчерта колко е важна ваксинацията, особено за по-тежко засегнати групи от населението, като по-възрастните хора или хронично болните. Тях президентът призова да се прегледат при лекар и ако състоянието им позволява, да не отлагат имунизацията си.

Длъжни сме всички да участваме в борбата с вируса, да бъдем мобилизирани дружно за децата и близките ни, настоя Макрон, като изрази надежда, че с общи усилия ще се справят.

Както news.bg съобщи по-рано, имаше вероятност да бъдат обявени допълнителни ограничителни мерки в борбата с коронавируса.

Малко по-рано днес кметът на Париж Ан Идалго коментира по телевизията, че училищата трябва да бъдат затворени, за да се ограничи разпространението на коронавируса.

"Мисля, че училищата трябва да бъдат затворени", каза тя преди по-късно днес правителството да обяви нови рестриктивни мерки.

Вчера Франция регистрира 30 702 нови случая на коронавирус за 24 часа, с които станаха общо над 4,5 милиона. Болниците са близо до колапс. За денонощие са хоспитализирани 188 души и стават общо 28 510. 5072 са в интензивното, което е най-високият брой от средата на ноември 2020 г., когато бе наложена втора блокада в страната.

Общо 95 337 души са починали от началото на епидемията. В понеделник бе съобщено за 360 починали, а вчера за 381 жертви.

Франция с още над 37 000 новозаразени с коронавирус

Франция с още над 37 000 новозаразени с коронавирус

8 млн. души са ваксинирани с поне една доза

За разлика от други европейски държави Франция се въздържа от налагане на трета блокада и остави училищата отворени, но от 16 януари има вечерен час. В зоните с висок риск магазините са затворени, а хората са призовани да си работят от вкъщи, пътуването до други региони е забранено.

Пред парламента здравният министър Оливие Веран обеща да не позволяват на лекарите да изпадат в ситуация, при която трябва да избират кои пациенти да спасят.

Макрон председателства среща, на която ще бъде обсъдено какви нови мерки да се приложат.

Здравното министерство съобщи, че над 11 милиона дози от ваксини срещу коронавируса са поставени. Над 8,2 милиона французи (15,7% от населението) са получили първата доза, а повече от 2,7 милиона (5,3%) - двете дози.