Президентът на Франция Еманюел Макрон ще се обърне към нацията тази вечер в 20:00 часа местно време, информира "Ройтерс".

Има вероятност да бъдат обявени допълнителни ограничителни мерки в борбата с коронавируса.

Малко по-рано днес кметът на Париж Ан Идалго коментира по телевизията, че училищата трябва да бъдат затворени, за да се ограничи разпространението на коронавируса.

Франция: С коронавирус кризата всички опции са на масата

Франция: С коронавирус кризата всички опции са на масата

Финансовият министър иска да се избягва приемането на по-строги мерки

"Мисля, че училищата трябва да бъдат затворени", каза тя преди по-късно днес правителството да обяви нови рестриктивни мерки.

Вчера Франция регистрира 30 702 нови случая на коронавирус за 24 часа, с които станаха общо над 4,5 милиона. Болниците са близо до колапс. За денонощие са хоспитализирани 188 души и стават общо 28 510. 5072 са в интензивното, което е най-високият брой от средата на ноември 2020 г., когато бе наложена втора блокада в страната.

Общо 95 337 души са починали от началото на епидемията. В понеделник бе съобщено за 360 починали, а вчера за 381 жертви.

Франция с още над 37 000 новозаразени с коронавирус

Франция с още над 37 000 новозаразени с коронавирус

8 млн. души са ваксинирани с поне една доза

За разлика от други европейски държави Франция се въздържа от налагане на трета блокада и остави училищата отворени, но от 16 януари има вечерен час.

В зоните с висок риск магазините са затворени, а хората са призовани да си работят от вкъщи, пътуването до други региони е забранено.

Пред парламента здравният министър Оливие Веран обеща да не позволяват на лекарите да изпадат в ситуация, при която трябва да избират кои пациенти да спасят.

Макрон щe председателства среща, на която ще бъде обсъдено какви нови мерки да се приложат.

Испания иска отрицателен PCR тест от пристигащите от Франция

Испания иска отрицателен PCR тест от пристигащите от Франция

Мярката ще влезе в сила във вторник

Вчера здравното министерство съобщи, че над 11 милиона дози от ваксини срещу коронавируса са поставени. Над 8,2 милиона французи (15,7% от населението) са получили първата доза, а повече от 2,7 милиона (5,3%) - двете дози.