Всеки, който пресича сухоземната граница от Франция в Испания, ще трябва да представя отрицателен PCR тест, направен през последните 72 часа преди влизане, обяви испанското правителство, цитирано от АФП.

Мярката ще влезе в сила във вторник. Испания засилва ограничителните мерки, за да избегне ръст на инфекциите по време на Страстната седмица.

За първи път това изискване е наложено на тези, които пресичат сухоземната граница на Испания и Франция. До момента се изискваше само от пристигащи по въздух.

Ще има изключение само за тези, които работят в транспортния сектор и трансгранични работници, както и за тези, които живеят в граничната зона, ако остават в радиус 30 километра от домовете.

До средата на март броят на инфекциите трайно спадаше в Испания, но отново започна да се покачва. В петък властите съобщиха за 7586 нови случая.

Общо 3 255 324 са заразените в Испания и над 75 000 починали.

Във Франция ежедневните случаи почти се удвоиха от началото на месеца, достигайки над 45 000 в четвъртък. Франция е регистрирала общо 4 466 000 заразени и 93 000 починали.