Франция, Великобритания и Германия предупредиха Русия, че исканията й за гарантиране на търговията с Иран рискуват пропадането на почти завършената ядрена сделка, съобщава "Ройтерс".

Преговарящите достигнаха до финалните етапи на преговорите за възстановяване на Съвместния всеобхватен план за действие (JCPOA), което отмени санкциите срещу Иран в замяна на ограничаване на ядрената програма на страната, отдавна разглеждана от Запада като прикритие за разработване на атомни бомби.

Миналата събота обаче руският външен министър Сергей Лавров неочаквано поиска широки гаранции, че руската търговия с Иран няма да бъде засегната от санкциите, наложени на Москва заради нейното нахлуване в Украйна.

В ЕС виждат необходимост от пауза в преговорите за ядрено споразумение с Иран

В ЕС виждат необходимост от пауза в преговорите за ядрено споразумение с Иран

Според Борел преговорите са задържани поради външни фактори, а Русия заплашва да провали усилията

"Никой не трябва да се стреми да използва преговорите за ядрената сделка, за да получи гаранции, които са отделни от нея, се посочва в съвместно изявление Франция, Великобритания и Германия - така наречените европейски страни E3 по споразумението от 2015 г.

Това рискува да провали сделката, предупреждават те. Според тях споразумението трябва да бъде сключено с най-голяма спешност.

Вашингтон вече обяви, че няма да се съгласи с исканията на Русия.

Франция все по-скептична за преговорите за ядрената сделка

Франция все по-скептична за преговорите за ядрената сделка

Прозорецът на възможностите за постигане на споразумение се затварял

Във Виена Иран и световните сили правят опит да възобновят ядреното споразумение, което бившият американски президент Доналд Тръмп напусна през 2018 г., налагайки тежки санкции на иранската икономика.

Целта на подновените преговори е САЩ да се върнат към ядрената сделка, сключена между Иран и международните посредници през от 2015 г., а Техеран да започне отново да спазва ангажиментите си по него. Тръмп оттегли Съединените щати от споразумението с аргумента, че Иран нарушава условията по него.

От април досега САЩ и Иран проведоха във Виена осем кръга непреки преговори, насочени към възобновяване на действието на пакта за отмяна на санкциите срещу Техеран, при което иранската страна трябва да спазва ограниченията върху ядрената й програма.

Докато от Държавния департамент на САЩ твърдят, че преговорите навлизат във "финалната си част", ирански служители посочват, че част от исканията им за премахване на санкциите не са били взети под внимание при преговорите във Виена.

И двете държави казват, че чакат окончателно политическо решение от другата страна за възобновяване на ядрената сделка.

Иран упрекна Русия, че спъва преговорите за ядрената сделка

Иран упрекна Русия, че спъва преговорите за ядрената сделка

Исканията на Москва били неконструктивни