Френските медицински служби се оплакаха от недостиг на достатъчно банки кръв. По думите на Доминик Легран, директор на френската служба по кръвопреливане (EFS), кръвните запаси са към края си.

Резервите, с които разполага институцията, отговаряща за събирането и съхраняването на кръвта, ще стигнат за седмица. След това обаче, ако спешно не се появят донори, ситуацията може да се усложни.

Той изтъкна, цитиран от АФП, че са необходими приблизително 40 000 донори на кръв, за да се нормализира положението. Легран поясни, че с приближаването на края на годината и празниците желаещите да дарят кръв намаляват. Традиционните зимни настинки и болести също разколебават французите в кръводаряването.

През изминалата 2010 г. броят на кръвните донори във Франция е намалял с 2,7% или 1,7 млн. души в сравнение с предходната година. Само 4% от населението дарява кръв, а един дарител прави това средно 1,8 пъти в годината.

За да се реши проблемът, склонният се на това трябва да дарява минимум два пъти в годината, допълни директорът на EFS. Легран се обърна специално с призив към младите французи, като определи тяхната помощ в тази насока за „ключова".