Депутатите във френския парламент одобриха създаването на комисия, която да разследва обстоятелствата около освобождаването на българските медици от Либия.

Целта на комисията е да се изясни имало ли е тайни споразумения между Париж и Триполи при водените преговори. Комисията се създава по искане на депутатите социалисти.

Френският президент Никола Саркози ще даде своите показания пред комисията.

Неговата съпруга Сесилия обаче няма да свидетелства. По думите на Саркози, тя е свършила изключителна работа в Либия по освобождаването на българските медицински сестри и палестинския лекар, но ако някой трябва да свидетелства за случая, това е той самият.

В началото на август Либия и Франция подписаха договор за закупуването на противотанкови ракети „Милан" в размер на 230 млн. долара

Това е първото споразумение в областта на отбраната, което Либия подписва с ЕС след  отпадането на ембаргото през 2004 година.

Френското правителство отрича да съществува каквото и да е било тайно  военно споразумение с Либия.

Сесилия съобщи официално единствено за споразумение, според което Франция ще осигури медицинска помощ на болница в Триполи за лечение на деца, болни от  СПИН.

Според социалиста Пиер Московиси, е възможно пред комисията да свидетелства и либийският лидер Моамар Кадафи. Най-вероятно това ще стане в края на тази година.

Готови сме да изслушаме всеки един, който би могъл да даде светлина върху начина, по който бяха освободени сестрите, каза Московиси. Имам предвид наистина всеки, категоричен е социалистът.

Същевременно френският външен министър Бернард Кушнер заяви днес, че подписаните с Либия военни споразумения не съдържат клауза за военна помощ в случай на агресия.

Кушнер добави, че в подписаното споразумение няма каквито и да е било тайни договорки. С това споразумение Либия се завърна на международната сценаи Франция трябва да се гордее, че е спомогнала значително за това, каза още френският външен министър.