Държавният съвет на Франция, най-висшият административен съд, постанови, че правителството на президента Еманюел Макрон и местните власти в Кале трябва да предоставят питейна вода, душове и тоалетни на стотици мигранти, информира Ройтерс.

Благотворителни организации и правозащитници изключително остро критикуват властите заради условията, в които са изоставени стотици мигранти, след като правителството събори така наречения бежански лагер "Джунглата".

Местен съд реши тази година, че властите трябва да предоставят на мигрантите достъп до вода. Министерството на вътрешните работи и местните власти в Кале обжалваха решението.

Държавният съвет смята, че тези условия на живот показват, че властите са се провалили и са изложили тези хора на нечовешко и унизително отношение.

Според съвета това е сериозно и незаконно нарушение на фундаменталната свобода.

Съветът допълва, че съдът на по-долна инстанция правилно е наредил да се предоставят тоалетни, питейна вода и душове.

Въпреки че Макрон призовава да се зачита достойнството на мигрантите, правителството е заело твърда позиция, отказвайки да открие нов имигрантски център в Кале, аргументирайки се, че това ще доведе до привличане на още имигранти.

Много мигранти в Кале търсят по-добър живот във Великобритания.