Френски синдикати призоваха държавните служители да излязат на един от най-големите протести през последните десетилетия. Те се надяват на улицата да излязат повече от 800 000 протестиращи като миналата седмица срещу пенсионната реформа на президента Еманюел Макрон, информира "Ройтерс".

Стачката предизвика невиждан трафик в Париж

Стачката предизвика невиждан трафик в Париж

Трафикът е по-голям днес в сравнение с началото на стачката през миналата седмица

Транспортът в столицата Париж е сериозно засегнат заради стачката, която продължава шести пореден ден. В допълнение към това има затворени училища в столицата, авиокомпании намалиха полетите, а през нощта някои места останаха без електрозахранване.

Синдикатите не показват признаци на отстъпление в битка, която ще определи президентството на бившия банкер, който е решен да опрости система от повече от 40 пенсионни плана, които предоставят едни от най-щедрите облаги в света.

Профсъюзите призовават железничарите, лекарите, учителите и други държавни служители да се противопоставят на Макрон преди правителството да разкрие предложенията си в сряда.

Фермери с трактори блокираха Париж и Шанз-Елизе със сено

Фермери с трактори блокираха Париж и Шанз-Елизе със сено

Искат среща с Макрон, недоволни са от ниски цени и големи търговци на дребно

Стачката е сред най-големите от 1995 г., когато премиерът Ален Жупе беше принуден да изостави предложение за промени в пенсионната система след голямо недоволство, което нанесе голям удар на Жупе, от което той никога не се възстанови.

Макрон иска да замени пенсионната система, включваща повече от 40 отделни плана, всеки с различни ползи, с единна система, която се базира на точки, при която за всяко внесено евро всеки пенсионер има равни права.

Ако реформата не бъде прокарана, предвижда се дефицит от 17 милиарда евро или 0,7 на сто от БВП до 2025 г., според прогноза на независима комисия.

Франция срещу Макрон - втори ден транспортен хаос блокира страната

Франция срещу Макрон - втори ден транспортен хаос блокира страната

Антиправителствен марш, французите не искат да се пенсионират по-късно

Макрон е наясно, че французите са против повишаване на възрастта за пенсиониране над 62 г. Една от алтернативите е да се намалят облагите за тези, които се пенсионират преди 64 г. и да се увеличат за тези, които се пенсионират по-късно.

Има място за отстъпки по въпроса за какъв период от време да влязат в сила промените в пенсионната система.