Санитарният пропуск изненадващо бе блокиран във френския парламент, който спря разглеждането на законопроекта за превръщането му във ваксинационен пропуск. В първия ден на заседанието мнозинство от депутатите отказаха след полунощ да продължат разискванията по този текст. Влизането му в сила беше насрочено за 15 януари, но се очаква графикът да бъде нарушен. Заседанието започна с разгорещени дебати и завърши с изненадваща почивка, пише Le Monde. Разглеждането на законопроекта за трансформиране на здравния пропуск в пропуск за ваксинация беше прекъснат от депутатите, след като мнозинството от депутатите с вдигане на ръце гласуваха против продължаването на дебатите.

Днес сутринта конференцията на председателите на парламентарните групи в Palais-Bourbon ще включи продължаването на разглеждането на текста в дневния ред на Народното събрание, но този бойкот ще провали календара на окончателното приемане от текста на Парламента. Това изключително решение предизвика шумната радост на депутатите от опозицията, особено на републиканците. Здравният министър Оливие Веран настоя дебатът да продължи. "Нощта е пред нас", посочи той.

Откриха нов щам на коронавирус във Франция

Откриха нов щам на коронавирус във Франция

Анализ на вирусния геном показва 46 мутации

Досега дебатите около законопроекта за трансформиране на здравния пропуск в пропуск за ваксинация напредваха с бавни темпове поради враждебността на депутати от няколко политически групи. Депутатите са първите, които разглеждат правителствения законопроект "за укрепване на инструментите за управление на здравната криза", който цели основно да замени здравния пропуск с пропуск за ваксинация за всички на възраст на 12 и повече години.

За министър Оливие Веран предлаганият текст е доказателство за отговорност пред новата вълна на Омикрон. Благодарение на този текст, който предвижда, че отрицателен тест вече няма да е достатъчен (освен за достъп до здравни заведения и услуги) за получаване на здравна карта от 15 януари, правителството желае да увеличи натиска върху около петте милиона неваксинирани французи срещу Covid 19.