Висшият съвет по аудиовизуални средства на Франция (CSA) отправи предупреждение към руския телевизионен канал RT France заради тенденциозно представен от медията сюжет за Сирия.

Стъпката е предприета заради "нечестност, неточно представяне на информацията и отсъствие на различни гледни точки" в материала на руската медия, се казва в официално съобщение на френския регулатор.

Става дума за сюжет, наречен "Имитация на атаки", излъчен на 13 април 2018 г. Авторите му оспорват употребата на химическо оръжие в Източна Гута и внушават, че свидетелствата на пострадали от химическата атака имат "постановъчен характер".

Проверката на CSA показва, че в материала на RT преводът на думите на сирийските очевидци се разминава с това, което те са казали в действителност. Посочва се също и липсата на обективност при анализа на ситуацията.

В отговор от руския телевизионен канал оправдават поведението си с "техническа грешка" при монтирането на преводния текст към видеокадрите.

Припомняме, британският медиен регулатор Ofcom води паралелно няколко разследвания срещу RT - също заради нечестно отразяване на събития.

Във Великобритания погнаха руската държавна телевизия RT, не била безпристрастна

Във Великобритания погнаха руската държавна телевизия RT, не била безпристрастна

Още три разследвания е започнал регулаторът

През последните няколко години избухнаха поредица от скандали с тиражирането на фалшиви репортажи от руски медии. В единия от случаите първоизточникът на лъжливите кадри се оказа руското министерство на отбраната, а в друг - лично руският президент Владимир Путин  показа на режисьора Оливър Стоун като илюстрация на бойните способности на руските военни видео, на което в действителност са заснети американски хеликоптери "Апачи". 

Водещата руска телевизия тиражира фейк репортаж за Сирия

Водещата руска телевизия тиражира фейк репортаж за Сирия

Пореден случай с фалшиви кадри…