България рискува да загуби милиарди евро от ЕС за модернизиране на пътищата, железопътната система и пристанищата, пише днешното издание на вестник "Financail Times".

Това ще стане заради корупция и лошо управление на предприсъединителните фондове, уточнява изданието, което се включва в продължаващите вече седмица дебати около доклада на ЕК за България.

Най-бедната страна членка на Европейския съюз вече е изправена пред загубата на близо 600 млн. евро от предприсъединителните средства, след силно критичният доклад на Европейската комисия, който ще бъде одобрен от външните министри на ЕС тази седмица.

Забавяне заплашва и отпускането на 4,5 млрд евро от структурните фондове на ЕС за следващите 5 години, които бяха предвидени за подобряване на транспортните връзки със Западните Балкани, Гърция и Турция.

Ако България иска да догони страните членки на ЕС от Централна Европа, инфрастутктурните проекти трябва да бъдат изпълнени по план, казва Огнян Шентов от Центъра за излседване на демокрацията в София, цитиран от изданието.