Гърците най-вероятно ще носят защитните маски срещу предаване на коронавирус до 2022 г. Вана Папевангелу, член на експертния комитет на Министерството на здравеопазването в страната, заяви също така, че предвид настоящата ситуация на коронавирус в Гърция, по-свободното пътуване в страната в момента е твърде голям риск, предаде Greek Reporter.

След две седмици обаче въпросът ще бъде обсъден отново.

Тя отбеляза, че според данните, по-голямата част от разпространението в този момент е от събирания на открито.

Припомняме, че гимназиите в Гърция отвориха врати днес след петмесечно затваряне за ограничаване на разпространението на коронавируса с предпазни мерки, включително тестове за вируса за ученици и учители два пъти седмично. Това обяви министърът на образованието. Часовете в гимназиите се провеждаха онлайн от 7 ноември. При повторното отваряне днес някои училища провеждат уроци на открито.

Основните и средните училища, които за кратко бяха отворени, остават затворени в цялата страна. Всеки понеделник и четвъртък учениците и учителите в гимназиите ще трябва да бъдат изследвани за COVID-19 със самотестове, които се предлагат безплатно в аптеките.

Положителен самотест ще доведе до 48-часова карантина и още един скрининг в клиника. Втори положителен тест ще доведе до 14 дни карантина.

Към неделя вечерта 236 ученици и 172 учители са дали положителна проба със самотестовете, без да показват симптоми, съобщи телевизия Star.

Гимназиите в Гърция отвориха отново след пет месеца затваряне

Гимназиите в Гърция отвориха отново след пет месеца затваряне

"Самотестовете ще бъдат ценен инструмент"

Учениците и учителите също трябва да носят маски, междучасията няма да се застъпват, за да се ограничат тълпите, а столовите ще бъдат затворени.

Тъй като страната все още е в плен на пандемията, отварянето на училищата притесни някои здравни експерти.

Гърция е регистрирала повече от 293 000 заразени и над 8 800 починали от началото на епидемията.

В неделя бяха регистрирани 1 718 новозаразени, а болниците в Атина и Солун остават претъпкани.

Гърция удължава ограниченията за международни полети до 19 април

Гърция удължава ограниченията за международни полети до 19 април

Всички пътници са под 7-дневна карантина с икзключение на ваксинираните преди 2 седмици израелци