Синдикати в Гърция организират тридневна национална стачка, за да протестират срещу парламентарен вот, с който се очаква да бъдат прокарани нови строги мерки за икономии, съобщава АП.

Стачните действия ще започнат от утре. Държавните и общински услуги, включително събирането на отпадъци ще бъдат засегнати през следващите три дни. Фериботните услуги пък ще бъдат спрени за четири дни.

Гръцките депутати дебатират промени в пенсионната система, предложени от лявото правителство според задълженията на Гърция към кредиторите. Освен това депутатите ще гласуват и непопулярни данъчни промени. Гласуването ще се проведе в неделя вечерта, за да може в най-кратък срок Атина да получи транш от третия спасителен пакет.

Балканската страна се нуждае от парите, за да плати заеми към ЕЦБ и МВФ до юли.

В понеделник страните членки на еврозоната ще се срещнат, за да обсъдят дали да отпуснат парите за гръцката държава.

Според предложенията на гръцкия кабинет корпоративният данък ще бъде вдигнат от 10 на 15%, а също така ще бъдат увеличени данъците за хората с високи доходи. Пенсиите ще бъдат преизчислени, ще бъде въведена национална пенсия от 384 евро на месец за 20 години трудов стаж и спиране на помощите за бедни пенсионери.

Гласуването ще тества популярността на премиера Алексис Ципрас.  Кабинетът държи 153 депутати в 300-местния парламент.