Гърция е близо до възобновяване на преговорите с Турция за морските зони, обяви говорител на правителството, цитиран от "Ройтерс".

По-рано този месец Анкара изтегли кораб за проучване от спорни води в Източното Средиземноморие. Решението е приветствано от Атина. Oruc Reis проучваше за газ и петрол в спорни територии.

Ердоган обяви: Турция изтегли кораба Oruc Reis, за да позволи дипломация с Гърция

Ердоган обяви: Турция изтегли кораба Oruc Reis, за да позволи дипломация с Гърция

Готов бил да се срещне с гръцкия премиер Мицотакис

"Близо сме до възобновяване на проучвателни разговори, но колко скоро ще се случи това зависи от двете страни, Гърция и Турция. Настроението е добро", съобщи говорителят пред журналисти и добави, че Анкара също е сигнализирала, че желае възобновяване на преговорите.

Предишните дискусии между двете държави за определяне на граници на техните морски зони приключиха без успех през 2016 г.

Гръцки медии информират, че проучвателните разговори могат да започнат най-рано тази седмица.

Турция обяви, че корабът Oruc Reis се е прибрал за рутинна поддръжка.

Гърция отрича харчът за превъоръжаване да възлиза на 10 млрд. евро

Гърция отрича харчът за превъоръжаване да възлиза на 10 млрд. евро

"Това е поредица от добре изчислени, приоритизирани, интелигентни ходове"

Евролидерите се очаква да обсъдят евентуални санкции срещу Турция на срещата на върха на 24-25 септември, макар че някои страни членки имат разногласия как най-добре да се подходи.

Говорителят на гръцкото правителство отбеляза, че Турция има два избора. "Искрена деескалация, с действия, или санкции".

Външните министри на ЕС обсъждат казуса на среща днес.

Гръцкият говорител каза още, че държавният секретар на САЩ Майк Помпео ще посети Гърция тази седмица и Атина очаква САЩ да подкрепят позицията им срещу Турция.