Гръцкият министър на отбраната отхвърли информациите, че страната му ще похарчи 10 млрд. евро за превъоръжаване, което беше обявено през уикенда.

Това, което изглежда най-амбициозната военна реконструкция в Гърция от близо две десетилетия, беше разкрито, след като южната ни съседка се въвлече във все по-голямо противопоставяне с Турция по отношение на енергийните ресурси и морското влияние във водите край техните брегове.

"Не става дума за разход от 10 млрд. евро, позволете ми да го кажа съвсем ясно", каза гръцкият военен министър Никос Панайотопулос в Атина, отговаряйки на информациите в медиите за цената на превъоръжаването.

Гърция се превъоръжава

Гърция се превъоръжава

В контекста на напрегнати отношения с Турция

"Това е поредица от добре изчислени, приоритизирани, интелигентни ходове, отговарящи максимално на нашите нужди. Трябва да бъдем много избирателни... няма да го направим без ограничения... това ще се случи с течение на времето", каза той.

Премиерът Кириакос Мицотакис обяви в събота голяма програма за въоръжаване, включваща бойни самолети, фрегати, хеликоптери и 15 000 щатни военнослужещи, които ще бъдат наети през следващите пет години.

Мицотакис заяви, че Гърция ще се сдобие с 18 френски военни самолета "Рафал", четири многофункционални фрегати и четири военноморски хеликоптера.

Ще бъдат осигурени нови противотанкови оръжия, военноморски торпеда и военновъздушни ракети, уточни Мицотакис.

Турция и Гърция преговарят в НАТО за предотвратяване на война

Турция и Гърция преговарят в НАТО за предотвратяване на война

Гърция призова ЕС да наложи санкции на Анкара

Инициативата, която включва модернизация на други съществуващи четири фрегати, също е предназначена да създаде хиляди работни места чрез наливане на ресурси в националната оръжейна индустрия, каза той.

По-късно премиерът поясни, че 12 от изтребителите "Рафал" ще бъдат използвани предварително, и не спомена цената на общата програма.

Първите изтребители "Рафал" вероятно ще бъдат доставени през 2021 г., докато се очакват оферти за фрегатите, които имат 10-годишен хоризонт на доставка, каза той.

Атина беше "ангажирана в дискусии с потенциални стратегически партньори" за гръцката държавна отбранителна индустрия, включително въздушното пространство и корабостроителниците, заяви министърът на отбраната Панайотопулос.

Ожесточеният спор между съюзниците в НАТО Гърция и Турция въвлече и други европейски сили, пораждайки безпокойство от по-широко разпространена ескалация.

Смята се, че Мицотакис е изработил програмата, обявена в събота след разговори с френския президент Еманюел Макрон по време на срещата на лидерите на страните от Южна Европа в Корсика миналата седмица.

За разлика от други съюзници от ЕС и НАТО, Франция решително подкрепи Гърция в конфликта ѝ с Турция, както и Кипър.

Гърция укрепва военната си мощ заради напрежението с Турция

Гърция укрепва военната си мощ заради напрежението с Турция

Увеличава в тази връзка военнослужещите