Гърция и кредиторите подновиха преговорите в Атина след продължителна безизходица, съобщава Ройтерс.

Кредиторите настояват Гърция да приеме нови реформи, за да получи транш от спасителната програма.

Гърция и кредиторите със споразумение да работят по нови реформи

Гърция и кредиторите със споразумение да работят по нови реформи

Атина и кредиторите са постигнали съгласие да работят върху нови реформи

Прегледът се влачи вече няколко месеца, като основната причина е спорът между Европейския съюз и Международния валутен фонд относно икономическото представяне на Гърция и фискалните цели за следващата година, както и какви мерки да се приемат след изтичането на настоящата спасителна програма.

Преговорите между гръцки министри и технократи се провеждат в хотел в централната част на Атина. Членове на левия синдикат PAME обявиха, че са запланували протест пред хотела за тази вечер.

Кредиторите постигнаха обща позиция за Гърция

Кредиторите постигнаха обща позиция за Гърция

Работя на принципа, че сега институциите имат обща позиция

"Днес ние ще разгледаме фискалната дупка и стъпките, които трябва да бъдат предприети след 2018 г.", каза представител на правителството.

Несигурността около преговорите с Гърция поднови страховете от нова фискална криза в еврозоната. Освен това инвеститорите са неспокойни от непредсказуемите парламентарни избори в Холандия, Франция и Германия, които са отпуснали основна част от парите за Гърция.

Гърция не се нуждае от заеми до третото тримесечие, но ако Атина не получи навреме пари от програмата, Гърция ще се изправи пред риск от фалит, тъй като през юли трябва да плати 7,5 милиарда евро.

Според ЕС Атина е на път да изпълни целта през 2018 г. за 3,5% бюджетен излишък, който изключва разходите за обслужването на дълга.

Международният валутен фонд все още не е решил дали да участва в трети спасителен пакет за Гърция, отбелязвайки, че Атина не може да изпълни целите, ако не получи допълнително облекчаване на дълга и не приеме допълнителни строги мерки за икономии.

За да преодолее безизходицата, лявото гръцко правителство се съгласи да приеме непопулярни реформи, включително промяна на данъците върху доходите и разходите за пенсии, които ще влязат в сила през 2019 г.

Правителството на премиера Алексис Ципрас, чиято популярност намаля, иска бързо завършване на прегледа, надявайки се, че страната ще бъде включена в програмата на Европейската централна банка за изкупуване на облигации и да се върне на пазара още тази година.