Гърция изпрати писма до ООН, ЕС и НАТО, в които предупреждава за безпрецедентния порой от заплахи от страна на Турция срещу страната, пише "Грийк рипортър".

Писмата са изпратени от името на външния министър Никос Дендиас и са адресирани до генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, ръководителя на дипломацията на Европейския съюз Жозеп Борел и генералния секретар на ООН Антониу Гутериш.

В писмата се възпроизвеждат изцяло изявленията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган по отношение на Гърция, като се отбелязва, че те са "непровокирани, неприемливи и обидни за Гърция и гръцкия народ".

"Открито заплашителният характер и тон на тези изявления са повече от крещящи, разсейвайки всякакви съмнения по отношение на предназначението им, както и всяко твърдение, че те са насочени към чисто вътрешни цели преди изборите в страната", подчерта Дендиас в писмата, с молба за незабавно осъждане от цялата международна общност.

"Ако не предприемем действия навреме или ако подценим сериозността на въпроса, сме изправени пред риска отново да станем свидетели на ситуация, подобна на тази в момента в друга част на нашия континент", каза Дендиас, отбелязвайки, че "това е нещо, което никой не би искал да види".

В писмата се посочва също, че все по-агресивната реторика на Анкара е съчетана с рязко нарастване на случаите на нарушаване на гръцкия суверенитет в Егейско и Източното Средиземноморие.

"През последните няколко години Турция изгражда своята ревизионистка програма чрез пропаганда, поставяща под въпрос цялото териториално статукво, установено от договорите и по този начин излага на риск регионалната сигурност и стабилност", се казва в писмата.

Във вторник Държавният департамент на САЩ каза на Турция, че суверенитетът на гръцките острови не се оспорва.

Суверенитетът и териториалната цялост на всички страни трябва да се зачитат и защитават. Суверенитетът на Гърция над тези острови не се оспорва. Призоваваме всички страни да се въздържат от реторика и действия, които биха могли допълнително да ескалират напрежението, каза говорител на Държавния департамент.

Турция твърди, че Гърция нарушава международни споразумения, като милитаризира острови в Егейско море. "Това, че окупирате островите, не ни обвързва", каза Ердоган в събота. "Когато му дойде времето, ще направим каквото е необходимо. Както казахме, може да слезем внезапно една вечер".

Той добави: "Погледнете историята, ако отидете по-далеч, цената ще бъде висока." "Имаме едно изречение към Гърция: Не забравяйте Измир", каза Ердоган във връзка със съкрушителното поражение на окупационните гръцки сили в западния град от турската армия през 1922 г.

Гърция не се бои от "неоосманския тормоз" на Турция

Гърция не се бои от "неоосманския тормоз" на Турция

Анкара искала да възроди Османската империя