Турция иска да върне часовника на историята назад и да възроди Османската империя. Това заяви външният министър на Гърция Никос Дендиас по време на среща с френския си колега Катрин Колона в Атина, съобщава в. "Катимерини".

"Изявленията и действията на Турция са неприемливи и осъдителни. Но те не ни пречат, нито се боим от тях. Сблъсквали сме се с много по-сериозни заплахи в своята история", подчерта той.

"Отхвърляме неоосманския тормоз. Няма да бъдем въвлечени в това бълнуване", категоричен бе Дендиас.

По време на посещението си в Турция ден по-рано Колона се срещна с турския външен министър Мевлют Чавушоглу и заяви, че не трябва да има ескалация.

Дендиас посочи, че напълно споделя позицията, изразена от Колона пред Чавушоглу.

Колона отбеляза, че позицията на Франция остава непроменена, като страната й продължава да бъде "подкрепяща", когато става въпрос за атаки срещу гръцкия суверенитет.

ЕС е загрижен от враждебната реториката на Ердоган срещу Гърция

ЕС е загрижен от враждебната реториката на Ердоган срещу Гърция

Турция да се въздържа от ескалираща реторика и да наблегне на добросъседски отношения

Срещата между двамата министри идва, след като турският президент Реджеп Тайип Ердоган повтори заплахата си, че Турция може да "дойде внезапно през нощта" на гръцките острови по време на официалното си посещение в Босна.

Относно нарастващото напрежение около гръцкия суверенитет върху островите в Егейско море, Ердоган заяви: "тези острови имат военни бази и ако незаконните заплахи продължат, търпението ни ще свърши".

Турският президент също така повтори, че миналия месец са били изстреляни гръцки ракети земя-въздух към турски изтребители F-16, изпълняващи разузнавателна мисия в международното въздушно пространство. Атина отхвърли тези обвинения.

Ердоган пак плаши Гърция с последствия заради провокации

Ердоган пак плаши Гърция с последствия заради провокации

Припомни моменти от историята и обвини в окупация