Външният министър на Гърция Никос Коциас обвини турския президент Реджеп Ердоган и мечтите му за хегемония в региона за последното напрежение между двете държави, пише "Катимерини".

Гърция предупреди Турция: Обединените гърци ще ви смажат

Гърция предупреди Турция: Обединените гърци ще ви смажат

Гърция бдителна срещу "врага" Турция

В интервю за германското списание "Шпигел" Коциас заяви, че турският лидер е навлязъл във фаза на нервност, обвинявайки го в арогантност. Според министъра Ердоган си мисли, че може да прави в региона каквото си поиска. Гръцкият политик добави, че не съществува казус за промяна на границата с Турция, тъй като има върховенство на международното право и отбранителните възможности на Гърция.

Военният министър на Гърция: Ердоган е откачил напълно

Военният министър на Гърция: Ердоган е откачил напълно

Напрежението между Турция и Гърция ескалира

Турция, каза Коциас, се опитва да прехвърли вътрешната си нервност върху Гърция, която не трябва да се въвлича в играта на "ястреб и гълъб". Според него Ердоган е обсебен с енергийните претенции на Турция в източната част на Средиземно море, макар че са незаконни.

Той каза още, че двата случая със задържаните турски и гръцки войници не са свързани.

Ципрас се озъби на Ердоган: Гърция има премиер, а не султан

Ципрас се озъби на Ердоган: Гърция има премиер, а не султан

Избрал да върви по "хлъзгав път"

За разлика от твърдия език на гръцкия военен министър Панос Каменос, Коциас призова Гърция да остане хладнокръвна. По думите му поведението на Анкара се е променило от неуспешния опит за преврат срещу Ердоган през 2016 г.

Проблемът с Турция, акцентира Коциас, е свързан с геостратегическите и геополитическите претенции на Анкара.