Гърция подготвя нови правила в сферата на туризма заради коронавируса.

Препълнените басейни, плажове, туристически автобуси и минибаровете в хотелите може да отидат в миналото, докато туристическият сектор в Гърция се опитва да се адаптира с новата реалност.

Прогнозират рецесия в Гърция след свиване на икономиката с 9%

Прогнозират рецесия в Гърция след свиване на икономиката с 9%

Агенцията ревизира прогнозата си от "положителна" на "стабилна".

Пътуването ще се осъществява само при "определени нови правила", обяви гръцкият министър на туризма, докато се подготвя за разговори с европейските си колеги за живота в ерата на Covid-19.

"Ако трябва да мислим за възможността за пътуване тази година, трябва да бъде при определени нови правила", каза министърът на туризма Хари Теохарис. Гръцката икономика е силно зависима от туристическия сектор.

"Трябва да имаме нови правила за хотелите, нови правила за плажовете, нови правила за басейните, нови правила за бюфетите със закуска, нови правила за туристическите автобуси", поясни той в интервю за "Гардиън".

Топсъд в Гърция премахна последните пречки пред крематориума в Атика

Топсъд в Гърция премахна последните пречки пред крематориума в Атика

Местните общности протестират

Как ще работят регулациите и как ще изглеждат те, най-малко в Европа, ще са основни теми на разговорите между министрите на туризма на страните членки на ЕС на срещата в понеделник. Също така те ще обсъдят мерките за безопасност, както и дали да се издават сертификати за имунизация. Има вероятност да бъде повдигнат и въпросът за проверка на температурата на пътниците и кръвни тестове преди полетите.

Гръцкият министър отбеляза, че ще настоява за постигане на споразумение за общи европейски правила. Той смята, че временните правила ще трябва да имат икономически смисъл.

Гърция удължи ограниченията до 4 май

Гърция удължи ограниченията до 4 май

Общите проблеми изискват общи решения

Световният туризъм е сред най-тежко засегнатите сектори, в който работят около 75 милиона души. В Гърция туризмът представлява 20% от БВП и осигурява всяко пето работно място в страната.

Теохарис прогнозира, че Гърция може да бъде посетена от "по-малко от 1/3" от туристите, които са почивали в страната през 2019 г. През миналата година Гърция е посетена от 33 милиона туристи, което е три път над цялото население на балканската държава. Страната отчете безпрецедентни приходи от туризма през миналата година в размер на 18,2 милиарда евро.

В Гърция има повече от 2500 заразени с коронавирус и 130 починали.