Гърция практически е постигнала целите на реформите, поискани от кредиторите, утре партньорите от еврозоната ще започнат да обсъждат евентуално облекчаване на дълга на страната.

Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от „Франс прес”.

В момента извършваме първия преглед на плана за помощ на Гърция и целите му са практически постигнати”, каза Юнкер в интервю за германски вестници към медийната група Funke Mediengruppe, което ще бъде публикувано днес.

Още следващата седмица кредиторите на Гърция могат да отпуснат нов транш от съгласувания трети спасителен пакет, който е в размер на 86 милиарда евро. Утре финансовите министри от еврозоната ще проведат среща в Брюксел, за да прегледат гръцките реформи.

Те също ще „започнат първи обсъждания как да направят гръцкия дълг поносим в дългосрочен план", изтъкна още Юнкер пред германските вестници.

Тази вечер в гръцкия парламент се очаква да бъдат гласувани поисканите от кредиторите реформи в данъчната и пенсионна система.

Вчера гръцкият финансов министър Евклид Цакалотос призова партньорите си от валутния съюз да подкрепят гръцки пакет с реформи, включващ не повече от 5,4 милиарда евро съкращаване на разходите и кредиторите да се откажат от искането за допълнителни мерки в размер на 3,6 милиарда евро.

Всеки пакет, който надвишава 5,4 милиарда евро, ще се разглежда от гръцките граждани и икономисти в и извън Гърция като социално и икономически контрапродуктивен, отбелязва той в писмо до еврогрупата.