Здравният министър на Гърция Василис Кикилиас обяви във вторник, че неваксинираните граждани няма да могат да получават безплатни тестове и бързи Covid-19 тестове от 13 септември в опит да се увеличи финансовия натиск върху тези, които отказват да се ваксинират, съобщават АП и "Катимерини". 

Безплатни Covid-тестове ще бъдат достъпни само за ваксинирани граждани или лица със симптоми

Кикилиас обяви новата рамка от ограничения или задължения, които наред с други предвиждат задължителни бързи тестове за неваксинирани работници - 1 или 2 на седмица в зависимост от категорията на работа - или за пътуване с градски транспорт.

Неваксинираните граждани няма да имат достъп до бързите тестове, предлагани безплатно от държавата.

Неваксинираните учители и учени, както и работниците в туризма, хранително-вкусовия сектор (ресторанти и др.) И телевизионните продукции ще бъдат задължени с 2 бързи теста седмично.

Неваксинираните работници в други сектори трябва да имат един бърз тест седмично.

Ученик в средното образование: 2 самотеста седмично, платени от държавата. Неваксинирани студенти във висше училище: 2 бързи теста седмично за собствени разходи.

За пътуване със самолети, фериботи или междуградски автобуси: задължителен бърз тест за всички над 17 години и самотест за тези под 17 години.

Мерките са в сила от 13 септември 2021 г. до 31. март 2022 г.

Министър Кикилиас не обяви никакви разпоредби за тези, които не могат да се ваксинират поради здравословни причини.

53% от 10-милионното население в страната е напълно ваксинирано.

Подчертавайки, че повече от 90% от пациентите с COVID-19 в отделенията за интензивно лечение в Гърция са неваксинирани, Кикилиас каза, че местата за забавление и фирмите, предлагащи храни и напитки, ще приемат само клиенти, които са ваксинирани или наскоро са се възстановили от болестта, като проверките са чрез приложение, което сканира здравни сертификати.

Неваксинираните ще могат да влизат в киносалони, театри, музеи, археологически обекти и спортни зали само с доказателство за отрицателен бърз тест, проведен до 48 часа преди това. Организатори на събития ще имат право да приемат само ваксинирани клиенти, каза министърът.

Маските ще бъдат задължителни за всички в закрити обществени зони и в претъпкани места на открито.

Кикилиас също подчерта, че няма да има гратисен период за обявеното по-рано отстраняване от работа от 1 септември на здравни работници и в домове за грижи, които отказват да се ваксинират.

През последните няколко седмици в Гърция се наблюдава постоянен ръст на потвърдените случаи и смъртни случаи на коронавирус, както и хоспитализации и интубации. Леглата за интензивно лечение на пациенти с COVID-19 са пълни на повече от 68%, докато редовните отделения с COVID 19 са пълни на 45%, показват данните на министерството на здравеопазването. 

"Благодарение на ваксината няма да преобразуваме нашите болници отново, за да дадем приоритет на тези, които са сериозно болни от COVID", каза Кикилиас и добави, че болниците ще продължат да се грижат за всички случаи.

"Обратното би било несправедливо и неетично спрямо мнозинството граждани, които са ваксинирани и страдат от други заболявания и разбира се имат право на подходяща грижа", каза той.

От 13 септември започва учебната година в Гърция

От 13 септември започва учебната година в Гърция

Строги изисквания и за университетите