Министерството на отбраната на Израел обяви във вторник, че гръцкото правителство е одобрило споразумение за 1,68 милиарда долара за закупуване на учебни самолети от Израел и за израелски изпълнител на отбраната да създаде летателно училище за гръцките ВВС, съобщава The Times of Israel.

Сделката, която все още трябва да бъде подписана от министерствата на отбраната на двете страни, ще позволи Elbit Systems да създаде и управлява училище за обучение на гръцките военновъздушни сили. Включва също продажбата на 10 самолета Aermacchi M-346, известни в Израел като Lavi, и за Elbit да надгради и поддържа гръцките учебни самолети T-6.

Министерството на отбраната заяви, че споразумението, което нарича "най-голямото споразумение за обществени поръчки между двете страни до момента", е за 20 години. Не се уточнява кога ще бъде подписана сделката, но решението на гръцкото правителство "дава възможност на страните да продължат напред в преговорите" преди подписването.

"Това споразумение отразява отличните и развиващи се отношения, които имаме с Гърция. Това е дългосрочно партньорство, което ще служи на интересите както на Израел, така и на Гърция, ще създаде стотици работни места в двете страни и ще насърчи стабилността в Средиземно море", заяви министърът на отбраната Бени Ганц.

Ганц каза, че е разговарял с гръцкия си колега Николаос Панайотопулос по телефона след одобрението на сделката, като похвали нарастващите отбранителни отношения между Израел и Гърция.

По време на посещението си в Кипър през ноември Ганц подписа договор със своите кипърски и гръцки колеги за засилване на военното сътрудничество.

Трите държави са изградили тесни връзки на фона на регионалното напрежение в Източното Средиземноморие заради правата за експлоатация на газ в морето и са партньори в проект за пренос на газ от находища в израелски и потенциално водите на други държави чрез подводен тръбопровод до континенталната част на Европа.

Турция към Гърция: Каквито и оръжия да купите, не е достатъчно

Турция към Гърция: Каквито и оръжия да купите, не е достатъчно

Хулуси Акар: Всички знаем състоянието на гръцката икономика