Гърция ускорява събарянето на незаконни постройки след пожара, информира АФП.

Правителството на балканската страна се закани да приеме мерки след смъртоносния пожар до Атина, който отне живота на най-малко 93 души.

Роднини на загинали при пожарите в Гърция съдят държавата

Роднини на загинали при пожарите в Гърция съдят държавата

Това съобщи съдебен източник пред "Ройтерс"

Десет дни след възникването на пожара правителството обяви, че ще ускори разрушаването на 3 000 незаконни постройки около гръцката столица, както и ще "реорганизира" гражданската защита и ще "подобри защитата".

Министърът на околната среда Георгиос Статакис заяви, че редица правни и финансови мерки ще "ускорят" събарянето на около 2 500 незаконни постройки в гористи местности и около 700 на крайбрежието.

Междувременно властите ще "развият превенцията на горски пожари" и ще "засилят контрола" срещу стени и препятствия, които незаконно блокират достъпа до крайбрежието, каза заместникът на Статакис, Сократис Фамелос.

93-ма са загинали при пожарите в Гърция

93-ма са загинали при пожарите в Гърция

Пристанищната полиция обяви, че са открили телата на двама души

Вътрешният министър Панос Скурлетис обяви "реорганизиране на гражданската защита", която е критикувана от експерти и медиите.

Властите и експерти смятат, че трагедията се е случила заради силен вятър и хаотичното благоустройство в гористите местности.

Правителството обяви пакет от мерки в подкрепа на жертвите, включително компенсация и данъчна и банкова помощ в размер на 40 милиона евро.