Гърция увеличава глобите за нарушаване на коронавирус ограниченията от 300 на 500 евро. Това съобщи премиерът на балканската страна по време на дебат в парламента, предаде АП.

Кириакос Мицотакис заяви, че търговците на дребно могат да започнат да отварят магазините си постепенно от следващата седмица, ако учените препоръчат на правителството, че е безопасно да се направи.

Министър-председателят каза още, че започва да се облекчава натискът върху здравната система, като повече от 400 легла в интензивните отделения са свободни, което позволява постепенна отмяна на ограниченията.

Комисия от учени, която съветва правителството по време на епидемията, се очаква да излезе с препоръки какви да са следващите стъпки, които се очаква да бъдат обявени на пресконференция в петък вечерта.

70% от българите щели да се ваксинират, ако се каже, че Гърция няма да ги пусне на море

70% от българите щели да се ваксинират, ако се каже, че Гърция няма да ги пусне на море

Скептицизмът към ваксините бил заради неправилен подход според Стефан Константинов

Единият от вариантите е частично отваряне на магазините, който включва система с предварителна заявка или клиентите избират стоки от магазина, след като са си поръчали онлайн или по телефона. Системата бе използвана около коледните празници.

В началото на ноември Гърция наложи блокада на национално ниво заради ръст на новите случаи на коронавирус. Властите затвориха ресторантите, баровете, кафенетата, магазините, училищата, местата за развлечение и други.

Началните училища и детските градини отвориха тази седмица, но учениците в по-горните класове продължават дистанционното обучение. Хората могат да напускат домовете си само по няколко конкретни причини, те трябва да изпращат SMS на властите или трябва да носят декларация.

Гърция има около 150 000 случая и 5387 починали.