Гърция е хванала наркотици на стойност повече от 100 млн. евро след залавянето на сирийски кораб, плаващ за Либия. Това обявиха от гръцката брегова охрана, цитирани от "Ройтерс".

Властите са открили около шест тона канабис и 3 млн. суперсилни хапчета от амфетамина "Каптагон", скрити на борда на кораба "Нока", плаващ под сирийски флаг.

Товарният кораб с екипаж от 11 души е плавал от сирийското пристанище Латакия към либийското пристанище Бенгази, когато е бил заловен от гръцките власти край югоизточното крайбрежие на о. Крит на 5 декември.

"Нока" е бил ескортиран до пристанище Ираклион на гръцкия остров на 8 декември, където властите са разтоварили целия товар.

Наркотиците са били намерени под фалшиви подове в осем контейнера, скрити между слоеве кафе, подправки и дървени стърготини.

Сирия се превърна в голям износител и потребител на амфетамини, след като травмата от гражданската война в страната подхрани търсенето, а разпадането на реда в страната създаде възможност за производителите.

Твърди се, че каптагонът е инструмент за набиране на средства и стимулант за екстремистите. Сега правителството контролира по-голямата част от страната и терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава") е близо да бъде разгромена.

Гръцките власти са задържали кораба и неговия товар. Екипажът е арестуван и ще се яви пред прокурор в събота.

Учени посочват, че каптагонът е изключително стимулиращ амфетамин с уникална химическа сложност, което му позволява да предизвиква силни психоактивни ефекти много по-бързо от обикновените амфетамини.