Гърция въведе в понеделник задължителни седмични тестове за всички неваксинирани работници и служители, като се опитва да повиши процентите на ваксинации, изостава от средното ниво за Европейския съюз, съобщава АП.

Служителите в публичния и частния сектор ще трябва да плащат за седмични тестове или да носят ваксинационен сертификат, за да получат достъп до работното си място, докато на неваксинираните деца в гимназиите, които отново отвориха врати в понеделник, се раздават тестови комплекти, разпределени за държавна сметка.

Подобни ограничения ще важат и за спортни стадиони, музеи и археологически обекти, както и за закрити зони за отдих, като кина и ресторанти.

Около 56% от гражданите на Гърция са напълно ваксинирани, докато средният процент в ЕС е малко над 60%.

В Солун протестираха срещу анти-COVID мерките

В Солун протестираха срещу анти-COVID мерките

Антиваксъри, студенти, синдикати…

Гърция е наложила мандати за ваксиниране на здравните работници и позволява ваксинирането на деца от 12-годишна възраст.

Заключванията през миналата година тласнаха икономиката към рецесия, като производството през 2020 г. се сви с 8,2%. Правителствени служители казват, че страната не може да си позволи да спре икономическата активност за втора година.

"В момента пандемията в Гърция показва признаци на деескалация, така че мерките работят", каза министърът на развитието Адонис Георгиадис.

"За съжаление тази деескалация е придружена от смъртта на нашите съграждани, които са неваксинирани. Боли ме да знам, че тези хора биха могли да останат живи, но те станаха жертва на конспиративни теории."

AFP вижда аутсайдери на ЕС в българите заради антивакс дезинформация

AFP вижда аутсайдери на ЕС в българите заради антивакс дезинформация

Фабрики за тролове разпространяват съмнителни мнения в социални медии