Студената зима в Европа и ниските запаси в подземните газохранилища ще създадат условия за добро търсене на газ тази година. Това се казва в изявление на руския енергиен гигант "Газпром", цитирано от ТАСС.

Според данни от Gas Infrastructure Europe, цитирани от холдинга, към 6 февруари от европейските съоръжения са изтеглени 47 милиарда кубически метра. м газ, което е с 13% повече, отколкото е било изпомпвано за съхранение в подготовка за тази зима и с 8% повече от добива за цялата минала зима.

Запасите от газ в съоръженията в Европа са спаднали под 50 процента.

"За нас това означава добри перспективи за търсене на газ в Европа през тази година", подчертава източникът.

Припомняме, че "Газпром" регистрира голяма загуба през първото тримесечие на миналата година след печалби в продължение на години. Загубите бяха вследствие на обезценяването на рублата и ниските цени на петрола.

Газпром с големи загуби през първото тримесечие на 2020 г.

Газпром с големи загуби през първото тримесечие на 2020 г.

От Газпром поясниха, че приходите са спаднали с 24% до 1,7 трилиона рубли

Държавната компания отчете нетни загуби в размер на 116 милиарда рубли (1,6 милиарда щатски долара) през първото тримесечие в сравнение с 536 милиарда рубли печалба за същия период миналата година.

От Газпром поясниха, че приходите са спаднали с 24% до 1,7 трилиона рубли, предимно заради намалените продажби на газ в Европа и други държави.

През 2019 година компанията обяви 17% спад на нетната печалба спрямо 2018 г. заради ниските цени и по-малко продажби в Европа. Компанията съобщи, че е генерирала нетна печалба от 1,2 трилиона рубли през 2019 г.

"Газпром" решен "Северен поток 2" да е готов в срок

"Газпром" решен "Северен поток 2" да е готов в срок

Въпреки санкциите на САЩ срещу проекта, той остава приоритет

Изграждането на газопровода "Северен поток 2" трябва да приключи възможно най-скоро, съобщиха през януари тази година от "Газпром". "Положихме повече от 2,3 хиляди километра от двата клона на газопровода в Балтийско море. Възнамеряваме да завършим изграждането му веднага, щом това стане възможно", се казва в изявление на компанията.

"Северен поток 2" остава един от приоритетните инвестиционни проекти на холдинга през 2021 година. "Газпром" ще продължи да инвестира в "Северен поток 2" и производствени и транспортни съоръжения за ВПГ, съобщиха от холдинга. Тогава "Газпром" също така призна за отрицателно въздействие на конкуриращите се проекти за доставка на газ за Европа.