Германия заведе дело срещу Италия в най-висшия съд на ООН, съобщава Би Би Си. Причината е опит Италия да поиска компенсация за военни престъпления от нацистката епоха.

В писмо до Международния съд Германия заяви, че Италия продължава да разрешава дела в националните си съдилища, въпреки решението от 2012 г., че подобни искове са недопустими.

В него се казва, че след това решение в Италия са заведени над 25 нови дела.

В някои от тях съдилищата са постановили, че Германия трябва да плати обезщетение.

Берлин съобщи, че подава жалба сега поради два текущи дела, при които имотите в Рим, собственост на германската държава, могат да бъдат конфискувани за финансиране на плащания на компенсации.

Съд в Италия заяви, че ще реши до 25 май дали да наложи продажбата на определени сгради, някои от които помещават германски културни, исторически и образователни институции.

Спорът датира от 2008 г., когато най-висшият италиански съд постанови, че Германия трябва да плати около 1 милион евро (840 000 британски лири) на роднини на девет души, които бяха сред 203-ма убити от германските сили в Тоскана през 1944 г.

Германия твърди, че вече е изплатила милиарди евро на страни, засегнати от Втората световна война след края на конфликта през 1945 г.

В документацията се цитира част от решението от 2012 г., в което се казва, че като е допуснала исковете в своите съдилища, Италия е "нарушила задължението си да зачита имунитета, на който Федерална република Германия се ползва съгласно международното право".

Може да отнеме години, докато МС да издаде решение, но Германия поиска от съда да вземе мерки, за да спре Италия да продава на търг всякакъв имот, докато се разглежда по-широкият й случай.

МС със седалище в Хага, Холандия, е основният съдебен орган на ООН, като една от основните му роли е разрешаването на правни спорове между държавите.