Германия планира да засили глобалната си роля в областта на отбраната, включително да поеме по-голяма отговорност в НАТО и да увеличи военните мисии в борбата срещу тероризма.

Това става ясно от документ, одобрен от германското правителство днес, съобщават ДПА и „Дойче веле”.

Плановете са заложени в Бялата книга на военното министерство, съгласувани от кабинета на германския канцлер Ангела Меркел.

„Политиката в сигурността на Германия трябва да бъде глобална", се казва в документа, изготвен предимно от военното ведомство.

Берлин също планира да позволи всеки, който иска от страна членка на ЕС да се присъедини към въоръжените сили на Германия, които традиционно са попълвани само от германски граждани. Обаче Германската асоциация на въоръжените сили, най-голямата група, представляваща интересите на войниците, е против този план.

„Германия е готова да води”, каза германският министър на отбраната Урсула фон дер Лейен, представяйки Бялата книга.

Последният документ датира от 2006 година, когато Русия беше партньор, Сирия и Либия не бяха в гражданска война, нямаше „Ислямска държава”, нямаше бежанска криза и конфликт в Украйна.

В книгата е заложено постепенно увеличаване на ролята на Германия в отбраната в рамките на НАТО и ЕС, а също така се предвижда бъдещ военен съюз от европейски държави.

Германия все повече се разглежда като ключов играч в Европа”, се пояснява в стратегическия документ.

Документът носи със себе си голяма промяна в посоката на страната след Втората световна война.