Германският министър на отбраната Кристин Ламбрехт коментира в понеделник, че вярва, че Германия е длъжна да играе водеща глобална роля, включително във военната сфера и че страната не трябва да се страхува от отговорността, пише "Дойче веле".

"Размерът на Германия, нейното географско положение, нейната икономическа мощ - накратко, нейното влияние - ни прави водеща сила, независимо дали искаме да бъдем такава. Също и във военно отношение", каза тя в основна реч за сигурността в Берлин.

Нейните забележки идват, докато Европа се бори да се справи с последствията от руската инвазия в Украйна, като Германия преосмисля отбранителната си стратегия след десетилетия на голяма зависимост от Вашингтон за своята сигурност.

"Войната в Украйна показа на всички, дори на нас, германците, които сме свикнали с мира, че държавите се нуждаят от въоръжени сили като последна мярка - т.е. всеки път, когато врагът е решен да използва нахлуване, разрушение, убийства и принудително разселване" като средство за неговите интереси, каза тя.

За да може Германия да изпълни военната си роля, тя трябваше да инвестира 2% от своя брутен национален продукт в отбрана, както изисква НАТО, каза Ламбрехт.

Тя каза, че Германия трябва да изпълни целта на НАТО за разходи дори след като специалният фонд от 100 милиарда евро, договорен тази година, е изразходван.

"Два процента от нашия БВП за нашата сигурност... имаме нужда от тези пари без "ако" и "но" и са ни необходими в дългосрочен план, за да не са напразни усилията, които полагаме със 100-те милиарда", каза министърът.

"Трябва да предотвратим ситуация, в която след няколко години да не можем да си позволим поддръжката на оборудването, което закупуваме сега. "Германия може да направи това", каза тя. "Германия не трябва да се страхува от тази нова роля."

Столтенберг не изключва Русия да нападне и НАТО

Столтенберг не изключва Русия да нападне и НАТО

Алиансът направил най-фундаменталната промяна в политиката си от Студената война насам

Ламбрехт потвърди, че сигурността на Европа все още е гарантирана от най-важния й съюзник САЩ.

"Но този съюзник беше принуден да премести основния си фокус върху сигурността в Тихоокеанския регион", каза тя.

Това означаваше, че Европа и преди всичко Германия трябва да играят по-важна роля, каза тя,

"Германия е готова да поеме бремето от Америка в Европа и по този начин да даде решаващ принос за справедливото споделяне на товара", каза Ламбрехт.

Говорейки за конфликта в Украйна, Ламбрехт отново отхвърли исканията за изпращане на основни бойни танкове в помощ на войските на Киев. "Нито една държава досега не е доставила бойни машини на пехотата или основни бойни танкове, произведени от Запада", каза тя. "Разбрахме се с нашите партньори, че Германия няма да предприема едностранно подобни действия".

Няколко депутати от коалиционното правителство призоваха Берлин да изпрати повече тежко въоръжение в Украйна на фона на докладваните успехи на продължаващата контраофанзива срещу нахлуващите руски сили.

САЩ заделят военна помощ за България, застрашена е от руска агресия

САЩ заделят военна помощ за България, застрашена е от руска агресия

Защита срещу заплахи за суверенитет и териториална цялост