Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън направи непланирано посещение в Киев в четвъртък, когато администрацията на Байдън обяви голяма нова военна помощ на стойност над 2 милиарда долара за Украйна, България и други европейски страни, застрашени от Русия, съобщава СиБиЕс.

Администрацията на Байдън е уведомила Конгреса за намерението си да предостави 2 милиарда долара дългосрочно външно военно финансиране на съседи на Украйна, включително членове на НАТО и регионални партньори по сигурността, които са "най-потенциално в риск от бъдеща руска агресия".

В очакваното одобрение от Конгреса около 1 милиард долара от тях ще отидат в Украйна, а останалите ще бъдат разделени между Албания, България, Босна, Хърватия, Чехия, Естония, Грузия, Гърция, Косово, Латвия, Литва, Молдова, Черна гора, Северна Македония, Полша, Румъния, Словакия и Словения, съобщи Държавният департамент.

В САЩ обясняват защо е жизненоважно да останат ангажирани с България

В САЩ обясняват защо е жизненоважно да останат ангажирани с България

На Балканите и Черно море, България е на критично място в два от най-важните оспорвани региона на Европа, а Русия използва дезинформация, за да подкопае българската общественост и да посее раздори

Той ще помогне на тези страни да "възпират и защитават срещу възникващи заплахи за техния суверенитет и териториална цялост" чрез засилване на военната им интеграция с НАТО и противодействие на "руското влияние и агресия", каза департаментът.

"Тази помощ още веднъж демонстрира нашия непоколебим ангажимент ... към сигурността на съюзниците и партньорите в целия регион", се казва в съобщението.

Чуждестранното военно финансиране или FMF позволява на получателите да закупят произведено в САЩ отбранително оборудване, често в зависимост от техните специфични нужди.

Финансирането идва в допълнение към пакет от тежко оръжие, боеприпаси и бронирани превозни средства за 675 милиона долара само за Украйна, който министърът на отбраната Лойд Остин обяви по-рано в четвъртък на конференция в Рамщайн, Германия.

Този пакет включва гаубици, артилерийски боеприпаси, Humvees, бронирани линейки, противотанкови системи и други.

Пентагонът представя многонационалната бойна група на НАТО в България

Пентагонът представя многонационалната бойна група на НАТО в България

Какво е необходимо за изграждането на бойна група - Взаимоотношения, доверие и много упорит труд

Остин каза, че "войната е в друг ключов момент", когато украинските сили започват контранастъплението си в южната част на страната. Той каза, че "сега виждаме очевидния успех на нашите общи усилия на бойното поле".

"Лицето на войната се променя, както и мисията на тази контактна група", каза Остин на срещата на Контактната група по отбраната на Украйна, на която присъстваха генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и министърът на отбраната на Украйна, както и служители от съюзните държави.

Германия и Холандия ще предоставят обучение по разминиране на украински войници, както и оборудване за разминиране, казаха министрите на отбраната на страните в кулоарите на срещата с Остин. Обучението ще се проведе в Германия. Преди това двете страни се обединиха, за да изпратят гаубици в Украйна.

Обединеното кралство ще прехвърли повече от 120 превозни средства в Украйна за решаване на логистични проблеми на украинската армия, съобщи днес британското министерство на отбраната.

Товарните платформи ще позволят бързо транспортиране на военна техника, включително бронирана техника, на големи разстояния.

Ведомството очаква, че тези платформи ще помогнат на въоръжените сили на Украйна бързо да прехвърлят военна техника - по-специално реактивните системи за залпов огън или бойните машини на пехотата Stormer, доставени по-рано от Великобритания.

Норвегия е предала на Украйна около 160 ракети Hellfire (Адски огън-англ.), стартови установки, устройства за насочване и устройства за нощно виждане, които са били на въоръжение в норвежката армия, съобщи министърът на отбраната на северната страна Бьорн Арилд Грам.

Украинската армия е получила безпилотни самолети Poseidon H10 и по-големите Poseidon H6, произведени от кипърската компания "Суормли лимитид". Това съобщава кипърското издание "in-cyprus", позовавайки се на украински източници.

Американски служители казаха, че новите ангажименти имат за цел да покажат, че американската подкрепа за страната в лицето на инвазията на Русия е непоколебима.

Съобщенията идват в момент, когато боевете между Украйна и Русия се засилиха през последните дни, като украинските сили предприемат контранастъпление, за да си върнат държаните от Русия райони на юг и изток.

Полша се стяга за война с Русия в следващото десетилетие

Полша се стяга за война с Русия в следващото десетилетие

Варшава ще използва това време за максимално превъоръжаване на армията си