Норвегия е предала на Украйна около 160 ракети Hellfire (Адски огън-англ.), стартови установки, устройства за насочване и устройства за нощно виждане, които са били на въоръжение в норвежката армия, съобщи министърът на отбраната на северната страна Бьорн Арилд Грам на среща на министрите на отбраната на около 40 съюзнически на Украйна страни в базата Рамщайн в Германия, информира руската служба на Би Би Си.

"Това е оръжието, което Украйна поиска, и то ще бъде полезно в борбата срещу руските окупационни сили", каза министърът

Според него ракетите са лесни за управление, могат да се използват както срещу наземни, така и срещу морски цели.

Срокът на експлоатационна годност на системата Hellfire е към края си. За това беше планирано тя да бъде изведена от въоръжение от норвежката армия.

Hellfire е американска управляема противотанкова и зенитна ракета в различни модификации, изстрелвана от затворена позиция без пряк визуален контакт с целта. Използва се срещу обекти със силна защита: хеликоптери, самолети, безпилотни летателни апарати, наземни превозни средства. Обсегът на поражение е до 8 километра.

Докато тези ракети могат да бъдат изстрелвани и от хеликоптери, Украйна получава само ракети, които да бъдат изстрелвани от земята от мобилни екипи.

Блумбърг: САЩ са предоставили на Украйна скъпи прецизни снаряди

Блумбърг: САЩ са предоставили на Украйна скъпи прецизни снаряди

Тази информация няма официално потвърждение