Общият обем на изхвърлените дози ваксина срещу COVID-19, придобити от Германия, не може да бъде количествено определен. Това казва немското Министерство на здравеопазването в имейл до "Политико".

Германия е изхвърлила 83 милиона дози ваксини на приблизителна стойност от 1,6 милиарда евро до края на първото тримесечие на 2023 г. според данни на министерството.

Оттам обаче не предоставиха данни за отпадъците за второто тримесечие на тази година. Освен това подчертат, че Германия, както и доставчиците на здравни услуги там не са длъжни да докладват отпадъци от ваксини.

През това време още 120 милиона дози все още са на склад, а броят на хората, които получават ваксини, рязко намалява.

България няма да плаща ненужни Covid-ваксини

България няма да плаща ненужни Covid-ваксини

България ще спести 188 милиона лева чрез предоговаряне на условията по договора с Pfizer/BioNTech

Въпреки че процентът на ваксиниране вероятно ще се повиши през есента, това едва ли ще намали особено броя на ваксините, които стоят неизползвани. Припомняме, че Германия има население от 83 милиона души и е приложила общо 192 милиона инжекции по време на цялата пандемия.

Според "Политико" общата стойност на неизползваните ваксини, които предстои да бъдат изхвърлени, е приблизително 4 милиарда евро.

След неотдавнашна сделка, договорена между Европейската комисия и Pfizer, страните от ЕС са задължени да купуват още ваксини. Точният брой доставки, които блокът трябва да получи, не е публичен, но според неназовани източници на "Политико" през следващите четири години числото би било 260 милиона дози — или 65 милиона дози годишно.

ЕС осигурява сделки за ваксини в случай на бъдеща пандемия

ЕС осигурява сделки за ваксини в случай на бъдеща пандемия

ЕК подчерта, че Европа трябва да бъде по-добре подготвена за бъдещи здравни кризи