Германският финансов министър Кристиан Линднер е отворен за идеята за изземване на руски държавни активи за финансиране на възстановяването на Украйна, съобщава Агенция Ройтерс. Това заяви той в интервю за германския бизнес всекидневник Handelsblatt и три други европейски вестника.

"Аз съм политически отворен към идеята за конфискуване на чуждестранни активи на Руската централна банка", каза Линднер, добавяйки, че предложенията в този смисъл вече се обсъждат сред икономическите сили от Групата на седемте и в Европейския съюз.

"В случай на частни активи трябва да видим какво е правно възможно", добави Линднер. "Трябва да уважаваме върховенството на закона, дори ако имаме работа с руски олигарси.

По отношение на фискалната политика на Европейския съюз Линднер посочи, че може да бъде отворен за компромис по отношение на бъдещото управление на правилата за дълга на ЕС.

Въпреки че не може да подкрепи реформа със смекчаване на критериите от Маастрихт - гръбнакът на фискалните правила на ЕС - той каза, че "фискалните правила трябва да бъдат по-реалистични и ефективни".

Германия обяви за трудно предаването руски активи на Украйна

Германия обяви за трудно предаването руски активи на Украйна

Може да има основателни причини за опит за подобен акт, но те трябва да бъдат приведени в съответствие със закона