Германското външно министерство в петък определи като смущаващи коментари от руския външен министър Сергей Лавров, че Москва е готова да прекъсне отношения с Европейския съюз, ако блокът наложи нови икономически санкции, съобщава "Ройтерс".

"Тези изявления са наистина смущаващи и неразбираеми", заяви говорител на външно министерство на редовна правителствена пресконференция в Берлин. Говорителят на правителството Стефен Зайберт добави: "Мога само да подчертая това."

Говорителка на министерството посочи реплики на външния министър Хейко Маас, който не изключи нови санкции, но в същото време подчерта значението на диалога с Русия.

Русия готова да скъса с Европейския съюз

Русия готова да скъса с Европейския съюз

Ако ЕС отново наложи санкции, които удрят руската икономика

Европейският съюз взе под внимание изявлението Лавров, коментира официалният представител на външната политика на ЕС Петер Стано. "ЕС взе под внимание изявлението на руския външен министър за отношенията с Европейския съюз. Ние също така вземаме предвид обясненията от Кремъл, ще обсъдим това в Съвета на ЕС", съобщава ТАСС.

"Обикновено не коментираме изявленията на политиците в медиите. Обикновено обаче отговаряме не на изявления на политици в медиите, а на конкретни действия, които трети страни предприемат в отговор на външнополитическите действия на ЕС", каза той.

"Русия вече напълно ясно заяви, че не иска да се движи към нормализиране на отношенията с Европейския съюз, включително по време на последното посещение в Москва на върховния представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел", обясни Стано.

Според говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, коментирайки думите на Лавров, медии са интерпретирали грешно контекста за "сензационно заглавие, това е голяма грешка на медиите, това е грешка, която променя смисъла".

"Въпросът е точно в това, че ние не искаме това (скъсване на отношенията с ЕС), ние искаме да развиваме отношения с Европейския съюз. Но ако ЕС следва този път (налагане на санкции с риск за руската икономика), тогава да, ние ще сме готови, защото трябва да сме подготвени за най-лошото".

ЕС с най-острата критика от 2014-та: Русия е безмилостен авторитарен режим

ЕС с най-острата критика от 2014-та: Русия е безмилостен авторитарен режим

Борел предложи да наложат санкции на Русия, която се опитва да раздели Запада