Германия и Италия бързат да купят животоспасяваща апаратна вентилация (механична вентилация, командно дишане), след като производители предупредиха, че болниците навсякъде са изправени пред недостиг на важната медицинска техника, която помага на тежко болни с коронавирус, информира "Ройтерс".

Германската компания Draegerwerk заяви, че правителството на страната е поръчало 10 000 вентилатора за интензивните отделения, което е най-голямата някога правена поръчка до момента, равнозначна на нормална продукция за една година.

Италия, най-засегнатата в Европа държава от вируса, където има над 15 000 заразени и повече от 1000 починали, търси 5000 вентилатора и друго необходимо медицинско оборудване. Здравното министерство на страната призна, че може и да имат недостиг на болнични легла с вентилатори.

Италия може би има по-малко от ¼ от необходимите апарати за командно дишане, необходими за подпомагане на пациентите, чиито дробове се пълнят с течности, коментира пред "Ройтерс" Андреас Виланд, изпълнителен директор на най-голямата компания в света за производство на апаратна вентилация, Hamilton Medical.

Коронавирусът порази и бивш шеф на НАТО

Коронавирусът порази и бивш шеф на НАТО

Хавиер Солана се възстановява

Това е огромна разлика между достъпните вентилатори и нужните, каза Виланд и добави, че американската армия е сред клиентите, които искат да купят повече.

"Турция поръча много вентилатори, Китай поръча много техника, САЩ - всъщност, всеки поръчва", подчерта той. По думите му през последните години държавите увеличават доставките си на вентилатори, за да се подготвят за потенциална проблемна ситуация, но никой не е очаквал подобно положение с такива огромни размери.

250 починали от коронавируса в Италия за 24 часа

250 починали от коронавируса в Италия за 24 часа

Общият им брой се увеличи до 1266

Частната швейцарска компания Hamilton Medical, която обикновено произвежда по 15 000 вентилатора на година, увеличи производството си с 30-40%, разкри Виланд.

Draegerwerk също планира да увеличи производството си в завода си в северния германски град Любек.

"Необичайно е правителството директно да поръчва медицинска апаратура. Обикновено клиентите в Германия са болници и клиники", обяви говорител.

Hamilton, отдел на базираната в САЩ Hamilton Company, както и шведският конкурент Getinge, който произвежда повече от 10 000 вентилатора на година, обявиха, че нито един производител не може да изпълни само поръчката на Италия.

Китай се възстановява от коронавируса

Китай се възстановява от коронавируса

Над 5400 души са починали по света

В България има под 2000 вентилатора.

Можете да следите случаите на коронавирус по света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".