Четирима предполагаеми членове и симпатизанти на групировката "Ислямска държава" бяха задържани при съвместна операция в Германия и Швейцария, съобщава "Франс прес".

В Швейцария трима души са били арестувани в кантоните Цюрих, Санкт Гален и Люцерн, като преди това властите са извършили седем обиска.

Задържаните, чиято самоличност не се разкрива, са заподозрени в "участие или подкрепа на забранената терористична организация "Ислямска държава".

Мъж е бил арестуван и в германския град Рьомерберг. Спрямо него има "сериозни подозрения, че е подготвял акт на насилие, който е можел да застраши сигурността на държавата, както и че членува в чуждестранна терористична организация", уточняват от германската прокуратура.

ИДИЛ готви нови атаки в Европа, докато "кръстоносците се бият помежду си"

ИДИЛ готви нови атаки в Европа, докато "кръстоносците се бият помежду си"

Призовава привържениците си да се възползват от войната в Украйна

Смята се, че той се е опитал да отпътува от Германия през Турция за Сирия през септември 2020 г.

В Сирия заподозреният е искал да се присъедини към чуждестранната терористична организация "Ислямска държава", да получи военно обучение и след това да участва в бойни действия или терористични атаки, посочват от държавното обвинение и допълват, че най-късно през април 2021 г. той се е присъединил към ИДИЛ в Германия и е провел широка пропагандна дейност за групировката.

Задачите му са включвали основно превеждане на официални текстове, видео и аудиосъобщения от ИДИЛ от арабски на немски език и разпространението им по различни канали на "Телеграм" в немскоговорящите райони.

По данни на германските разузнавателни служби над 1150 души са пътували от Германия до Ирак и Сирия от 2011 г. насам по ислямистки причини. От тогава повече от една трета от тях са се завърнали в Германия, докато най-малко 270 са били убити в Ирак или Сирия.