Германия трябва да продължи с ограниченията за брой хора на събирания и несъществените пътувания, докато страната се бори с нарастващите случаи на коронавирус. Това заяви в неделя помощник на канцлера Ангела Меркел, цитиран от "Ройтерс".

"Трябва да сме малко по-строги в местата, където инфекциозните вериги се разпространяват", каза шефът на кабинета на канцлера Хелге Браун пред обществената телевизия ARD.

"Ние сме в началото на втора вълна и само решителността на политиците и населението ще реши дали можем да го избегнем или да го забавим", добави той.

Германия успя да запази броя на новозаразените и смъртните случаи по-нисък от много от съседите си, но новите случаи скочиха над 4 000 в четвъртък, най-високият брой от април.

Броят от неделя е по-нисък, защото и самите тестове обикновено са по-малко през почивните дни.

Меркел и кметовете на 11-те най-големи града в Германия се споразумяха да приемат по-строги мерки, ако новите случи надхвърлят праг от 50 случая на 100 000 население за една седмица.

Вече над 20 града са над това ниво, което е причинило множество вътрешни ограничения за пътуване.

Браун, лекар, каза, че тестовите центрове трябва да дадат приоритет на работниците в здравния сектор и хората, които проявяват симптоми пред туристите.

Германия предупреждава: Вирусът може да се разпространява неконтролируемо

Германия предупреждава: Вирусът може да се разпространява неконтролируемо

Германците не трябва да свалят гарда си и трябва да спазват правилата

Туристите могат да заобиколят местните бордюри за пътуване, ако дадат отрицателни резултати от теста.

Премиерът на Бавария, Маркус Зьодер, през уикенда предложи по-строги глоби за хора, които не носят маски в транспорта и магазините от 250 евро в сравнение със сегашните 50 евро и 500 евро за повторни нарушения.

Браун заяви, че е съгласен със строгите санкции.

Меркел ще проведе допълнителни разговори с регионалните лидери в сряда.

Страната регистрира 323 000 случая и 9 620 починали.