Германия избегна рецесия, съобщава ДПА, позовавайки се на предварителните данни на Федералната статистическа служба на Германия (ДЕСТАТИС).

БВП на Германия остана без промяна през последното тримесечие на 2018 г., което означава, че страната е избегнала изпадане в техническа рецесия.

Германия е отчела 0,0% в сравнение с третото тримесечие и 0,6% спрямо последното тримесечие на 2017 г., се пояснява в съобщението на службата.

Дойче банк: Има риск Германия да влезе в рецесия

Дойче банк: Има риск Германия да влезе в рецесия

На 14 февруари Федералната статистическа служба ще публикува данните за БВП на Германия

Спад от 0,2% през третата четвърт на 2018 г. предизвика опасения, че страната е на път да изпадне в техническа рецесия - две последователни тримесечия на негативен икономически растеж.

От Федералната статистическа служба поясняват, че застоят в края на 2018 г. основно е заради забавянето на световната икономика и търговското напрежение между САЩ и други държави. Ситуацията около Брекзит също оказва влияние.

В резултат на застоя през последното тримесечие на 2018 г. от ДЕСТАТИС бяха принудени да ревизират изчисленията си за БВП през цялата изминала година от 1,5 на сто на 1,4% - най-слабият икономически растеж през последните пет години.

Германия е един от най-големите износители в света, така че състоянието на икономиката й се разглежда като индикатор за състоянието на световната икономика.

Наскоро германското правителство промени прогнозата си за растежа за 2019 г. от 1,8 на сто на 1% заради световното търговско напрежение и забавянето на световната икономика.