Правителството на Германия се съгласи парламентарният вот за избиране на наследник на канцлера Ангела Меркел да се проведе на 26 септември 2021 г., обяви говорител на правителството, цитиран от АФП.

Меркел съобщи през 2018 г., че няма да се кандидатира за пети мандат и ще се оттегли от политиката след края на мандата си след 16 г. на върха на най-голямата икономика в Европа и най-населената страна в ЕС.

Нейното оттегляне ще постави начало на нова и по-несигурна фаза в германската политика и сърцето на ЕС.

Норберт Рьотген е първият официален кандидат за лидер на партията на Меркел

Норберт Рьотген е първият официален кандидат за лидер на партията на Меркел

В писмо до Крамп-Каренбауер, цитирано от регионалния вестник Rheinische Post, Рьотген пише, че ситуацията е "толкова сериозна, че става въпрос за бъдещето на ХДС и за стабилността на Германия"

Правителството на Германия предложи на федералния президент изборите за 20-ия Бундестаг (долната камара на парламента) да се състоят в неделя, 26 септември 2021 г.

Президентът Франк-Валтер Щайнмайер трябва да даде официалното си съгласие.

Сред кандидатите за наследници на Меркел са Армин Лашет, който е премиер на провинция Северен Рейн-Вестфалия и най-близкият кандидат за приемственост на Меркел, ветеранът от дясното крило Фридрих Мерц и Норберт Рьотген, който е експерт по външна сигурност.

Всички кандидати за наследници на Меркел в партията ѝ са мъже

Всички кандидати за наследници на Меркел в партията ѝ са мъже

Армин Лашет, Фридрих Мерц и Норберт Рьотген

Анегрет Крамп-Каренбауер, протежето на Ангела Меркел, тласна партията към нестабилност, след като обяви, че няма да се кандидатира за канцлер на следващите парламентарни избори през 2021 г. и се оттегля от ръководството на ХДС.